Rogaland er et Norge i miniatyr - fjorder, fjell, øyer, kulturlandskap, hyggelige tettsteder og byer. Korte avstander gjør at du kan oppleve mye på ditt opphold.
Vi vil gjerne få trekke frem de lokale attraksjonene i vårt nærområde, som du ellers kanskje går glipp av.
Jærmuset inviterer små og store til å "læra ved å gjera". Her kan du vera aktiv og utforska naturvitenskap på nye og engasjerende måter. Og du lærer om maten vår, hvor den kommer fra og hvordan den blir produsert.
Utstillinger om fornybar energi, traktorer, sau, humler, mat, teknologi og landskap, byggeskikk.
Museet har et spennende bygg, med kafè.
En gammel prestegard som ligger direkte ved det åpne havet, har blitt en kunst- og kulturinstitusjon. Den er også et møtested mellom samtida og lokalhistoria, da det ligger gravhauger fra jernalder på området. Utstillinger av norsk og internasjonal samtidskunst og kulturhistoriske utstillinger.
Formidlingssalg av kunstverk.
Kafè med lokale matvarer.
Varhaug gamle kirkegård er en fredet kirkegård som ligger nær havet på gården Varhaug. En beskrivelse som er gitt: "Et jorde med gravminner, et steingjerde, himmel og hav. Det er det hele. Betagende."
Den første kirken ble trolig reist rundt 1200, og det har vært tre kirker har stått på kirkegården opp gjennom tidene. Den siste kirken ble revet i 1905. Dagens kapell, Varhaug kapell, ble reist i 1951. Kapellet er vel 15 kvadratmeter stort, og har 14 jærstoler til å sitte på. Det lille kapellet blir ofte brukt til vielser. I kapellet henger en gammel kirkeklokke fra 1791 og en kopi av skulpturen "Sapienta" (visdom), datert 1650-1720. Ifølge Stavanger museum skal originalskulpturen ha kommet fra en kirke som stod her tidligere.
Kirkegården har vært i bruk i nærmere 700 år.
Grødalandstunet et av de fineste og best bevarte gårdsanleggene i Rogaland. Det er en typisk sjøgård, hvor det ble drevet jordbruk og de hadde i tillegg ressurser fra sjøen og stranda, som fiske, tare og "vrak". Flere av de som bodde her var loser.
Husene står slik de vart bygde på 17- og 1800-tallet. Gamlehuset er et stort jærhus. Den eldste delen er trolig fra 1715. Senere vart huset bygd på og om i 1791 og 1848. Flere steder kan en se spor etter skipstømmer. Det andre bolighuset, Torehuset, ble bygd i 1830. Løene er grindabygde. Dette er en konstruksjonsmåte som gir mye husrom i forhold til materialmengde, dette passer godt på skogløse Jæren.
Museet er åpent søndager mai-september kl. 12-16.
Copyright © Med enerett